Logo empty 120p 5 cm

 

Hvad er Franchising?

Et Franchise er en tilladelse – en tilladelse til at andre bruger ens navn eller brand til at tjene deres egne penge.

Det starter typisk i det små: Nogen har fået en god idé og starter en forretning på det. Efterhånden som successen vokser, vokser behovet også for udvidelser og nye afdelinger. Det kan man så vælge at håndtere på flere måder. Enten med helt traditionelle filialer styret og ejet fra centralt hold – eller måske med en Franchiseløsning.

I en Franchiseløsning er der i bund og grund kun to parter: Franchisegiver og Franchisetager. Franchisegiveren er et stort firma, som fx CandyCloud, franchisetageren er den person, der får tilladelsen til at tjene penge under det store firmas navn. Den vigtigste forskel – og fordel – ved Franchiseløsningen er, at franchisetageren ejer sin forretning. Han eller hun er selvstændigt erhvervsdrivende og dermed direktør i sit eget firma.

Franchisegiveren indgår en kontrakt med franchisetageren. Heri beskrives de formelle rammer for deres gensidige samarbejde. For eksempel hvad Franchisegiveren har af ansvar og forventninger, hvad Franchisetageren har af muligheder og forpligtelser, samt hvad der er de økonomiske målsætninger og succeskriterier.

Der er klare fordele for Franchisetager. Man er selvstændig og har selv ansvaret for, at forretningen bliver en succes, men da man overtager forretningens navn fra en stor kæde, er man allerede kendt fra første dag. Alle ved, hvad de kan regne med at finde i ens forretning, hvilke varer, hvilke tilbud, hvilken service. Man har et forspring i markedet fra første dag.

Der er klare fordele for Franchisegiver. I stedet for at ansætte en butiks ansvarlig, indgår man en aftale med en selvstændig erhvervsdrivende, som er mere motiveret og optaget af, at alting går godt, da det jo er franchisetagers egen forretning. På den måde sikrer Franchisegiver sig, at brandet løbende bliver båret videre af de bedste kræfter i branchen.

Det er derfor ingen tilfældighed at franchising er blevet så udbredt en fænomen. Det er en win-win situation.

Lyder det interessant og ønsker du at høre nærmere omkring emnet? så bedes du kontakte os på Kontakt@CandyCloud.dk